Естествени методи и средства за спиране на кърмата

Когато става въпрос за спиране на кърмата, има много различни причини, поради които жените искат бързо и безболезнено да спрат притока на мляко.

Например някои жени избират да не кърмят и искат да потиснат лактацията от самото начало, докато други са кърмили известно време и вече е назрял моментът да отбият детето.
Спиране на кърмата може да отнеме от дни до седмици и при различните жени протича по различен начин.

Продължителността на процеса зависи от това колко дълго тялото на майката е произвеждало мляко.
Ако търсите естествени методи и средства за спиране на кърмата, прочетете статията до край. Освен тях като бонус ще получите и стъпки за потискане на лактацията. Да започваме!

Спиране на кърмата чрез билки


Приемът на билки за намаляване на лактацията е естествен метод, се използва от различни култури от векове. Не забравяйте обаче, че билките могат да действат като лекарства, което означава, че имат рискове и странични ефекти.

Важно е да се посъветвате с Вашия лекар, преди да опитате каквато и да е билка или добавка на основата на растителен произход.
Градинският чай и ментата често се препоръчват за намаляване на производството на кърма.

Естествени методи и средства за спиране на кърмата

И двете билки могат да се намерят в аптеките или магазините за здравословни храни под формата на тинктура, таблетки или чай.
Билкарите често препоръчват да се пият по няколко чаши билкови чайове през деня, за да се подпомогне спирането на кърмата.

Стъпки за потискане на лактацията


Важността на кърменето и майчиното мляко често е в центъра на обучението на новите родители, но основите на отбиването също са важни. Разбирането на начина на работа на процеса ще ви помогне да се уверите, че той ще протече гладко.

Естествени методи и средства за спиране на кърмата


Кърмата се произвежда по системата „търсене и предлагане“. За да намалите количеството на кърмата, трябва да намалите търсенето. Това означава, че ще искате да изцеждате кърмата си възможно най-малко.

Ето с какви естествени методи да го постигнете:

Естествени методи и средства за спиране на кърмата
  • Намаляване на храненето и изпомпването
  • Ако преди това сте хранили бебето си или сте изпомпвали, бавното намаляване на храненията или изпомпванията ще ви причини най-малко болка. Ако не сте изцеждали кърма, избягвайте изпомпването за удобство и всякаква стимулация на зърното (което включва и сексуална стимулация).
  • Не стискайте
  • Не се поддавайте на изкушението да стиснете зърната си, за да проверите дали все още произвеждате кърма. Стимулирането на гърдите или зърната при спирането на лактацията може да доведе до продължаване на производството на малко количество кърма. Това допълнително удължава процеса.
  • Обърнете внимание на диетата
  • Някои храни (т. нар. лактогенни храни) могат да накарат тялото ви да произвежда повече количество майчино мляко. Когато сте в период на спиране на кърмата, е добре да избягвате да консумирате лактогенни храни като овес, лен, бирена мая, ядки и др.

Намаляване на дискомфорта

Възможно е да изпитате известен дискомфорт по време на процеса на отбиване. Ето няколко съвета за намаляване на болката, свързана със спирането на кърмата:

Уверете се, че сутиенът ви приляга правилно. Твърде тесният сутиен може да причини болка и да увеличи риска от запушване на млечните канали или появата на мастит.

Студените компреси могат да облекчат болката и да намалят отока. Въпреки че някога се е препоръчвало на майките да поставят зелеви листа в сутиените си, изследванията не са установили разлика в комфорта на майките, които са използвали зелеви листа, в сравнение с други студени компреси.

Естествени методи и средства за спиране на кърмата


Избягвайте горещи душове и не използвайте топли компреси върху гърдите си. Топлата или горещата вода може да стимулира производството на кърма.


Гърдите ви може да изпускат кърма, когато се напълнят, когато мислите за бебето си или го чуете да плаче. Носенето на подплънки за гърди в сутиена може да поеме неочаквани течове.


Ако изпитвате силна болка, може да се наложи да извадите малко мляко от гърдите си, за да се почувствате комфортно.

Не изцеждайте цялата гърда, а само достатъчно мляко, за да облекчите болката и натиска. Изпомпването и ръчното изцеждане или пълното изпразване на гърдата дават сигнал на тялото ви да продължи да произвежда мляко.


Препоръчваме ви още:

Стимулиране на лактацията – как да увеличим количеството кърма?

Мама и бебе – 5 идеи за групови дейности

Време за двойката и след детето

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Sign in

Send Message

My favorites

Стани част от платформата