Стерилизация на бебешки принадлежности – до кога?

Стерилизация на бебешки принадлежности е допълнителна стъпка за почистване, която помага за унищожаване на излишните микроби, задържащи се дори и след измиване. Този процес обикновено включва използването на изключително гореща вода или пара. За да се унищожат останалите бактерии върху шишетата и аксесоарите на вашето бебе.

Поддържането на бутилките чисти е жизненоважна стъпка за здрава развиваща се имунна система. За разлика от възрастните, бебетата нямат развита имунна система, което ги прави податливи на бактерии, които могат да доведат до редица проблеми.

Пиенето на мляко, което е замърсено от бактерии може да доведе до тежка диария, повръщане и други тежки състояния. Добрата новина е, че стерилизацията унищожава почти всички бактерии и предпазва вашето съкровище, докато имунната му система все още не може да се пребори сама.

Важно е да се отбележи, че не само бутилките за мляко трябва да бъдат стерилизирани, но да не се забравят и всички разнородни биберони, уплътнения и елементи на бутилките. Но докога се стерилизират шишетата на бебето? Това ще научите в тази статия на „Bebeshori.bg„.


В днешната публикация ще дадем отговор на 4 важни въпроса:


Кога е необходимо да стерилизирате бебешките шишета и принадлежности;
Какво е важно да знаете преди да започнете стерилизация;
Кои са различните безопасни начини на този процес;
До кога трябва да стерилизирате бебешките принадлежности.


Кога да правим стерилизация на бебешки принадлежности?


Медицинските специалисти съветват шишето на бебето и други негови аксесоари, като биберони и други залъгалки, да се стерилизират веднъж дневно.

Стерилизация на бебешки принадлежности

Има ситуации обаче, в които е важно този процес да се извършва след всяко хранене на бебето с шише. Ето кога стерилизацията на бебешките шишета и принадлежности е жизненоважна.


Когато бебето ви е на възраст под 3 месеца


Тогава новородените все още имат особено крехка имунна система. Имунната система на новородените не е способна да се пребори с редица бактерии, срещу които възрастните хора имаме развит имунитет.

В резултат на това, само няколко бактерии попаднали в млякото на бебчо могат да доведат до тежки състояния като гастроентерит, който е придружен с диария и повръщане. И двете могат да доведат до бързо обезводняване и да поставят здравето на детето под сериозен риск.

Ето защо до настъпването на тази възраст специалистите съветват след всяко хранене с бутилка тя да минава през стерилизация. Освен бутилките за хранене е важно да не забравяте и стерилизацията на всички останали аксесоари, които се използват при хранене.

Това означава, че се налага стерилизация и на всички съдове, които се използват за приготвяне на инстантна формула или изпомпване и съхранение на кърма. След като бебето навърши 3 месеца, можете да спрете да дезинфекцирате редовно шишето му и останалите аксесоари, ако то няма други здравословни проблеми.

Обикновено стерилизация на бутилките и аксесоари за хранене един път на ден е достатъчна.

Ако бебето ви е недоносено


Ако бебето ви е родено преждевременно или има някакви здравословни проблеми, стерилизирането на бутилките му помага да се защити особено уязвимата му имунна система.

Също както и при новородените бебета, препоръчва се стерилизация на всички бутилки и аксесоари след всяко хранене. Докато при нормално родените бебета редовна стерилизация се препоръчва през първата година, при недоносените бебета може да се наложи този период да е по дълъг.

Посъветвайте се с вашия педиатър, който ще ви насочи дали да продължите с редовната стерилизация след всяко хранене на аксесоарите и бутилките и след първата година. Професионалистът ще може да прецени според индивидуалното състояние и развитие на недоносеното бебе.

Стерилизация на бебешки принадлежности

Но не рискувайте да пропускате стерилизация след всяко ползване поне през първата година, за да избегнете опасността от развиване на тежки здравословни състояния. Поради неразвитата имунна система на детето и неспособността й да го защити, по време на хранене може да попаднат бактерии.

Докато тези бактерии не представляват опасност за организмите на възрастните хора и по-големите деца, те могат да доведат до състояния като диария, повръщане и обезводняване при новородени и недоносени бебета.

Отново напомняме, че е важно да се стерилизират не само бутилките, но и биберони, помпи за кърма, всички съдове и пособия, които използвате за приготвяне на мляко.

Преди да използвате нова бутилка за пръв път


Тъй като няма как да знаете как се е процедирало с шишето, което сте избрали за вашето бебе, по време на процеса на производство, винаги измивайте и стерилизирайте всяко шише веднага след като го извадите от опаковката.

Това ще запази бебето ви в безопасност и здраве.дървени играчки монтесори
Преди да използвате за първи път шише втора употреба или взето назаем Когато планирате да използвате шише, което някой друг е използвал, първо го измийте и дезинфекцирайте.

Това важи независимо дали сте взели бутилката от магазин за домашни потреби или сте я взели назаем от приятел/ член на семейството. Никога не се знае на какво е било изложено по време на съхранението (и преди него).


Преди да използвате шише, използвано преди това от братче или сестриче
За да сте сигурни, измийте и стерилизирайте любимото си шише, преди новото ви бебе да пие от него за първи път.


Ако бебето ви е болно или току-що се е възстановило от заболяване


Не рискувайте да заразите отново бебето, като използвате бутилка, в която може да има останали микроби от заболяването. Вместо това дезинфекцирайте шишето всеки ден, докато бебето все още се бори с болестта, за да отстраните всички бактерии и вируси, които са се задържали след измиването.


Ако нямате достъп до чиста вода


Ако нямате достъп до чиста, пречистена питейна вода или водоснабдяването ви е нарушено, ще трябва да стерилизирате ежедневно. Ако използвате кладенчова вода, също трябва да стерилизирате редовно.


Какво трябва да знаете преди да започнете стерилизация на бебешки принадлежности?
Почиствайте шишетата, бибероните и другото оборудване за хранене с гореща сапунена вода възможно най-скоро след хранене.


Използвайте чиста четка за бутилки, за да ги почиствате. Запомнете! Използвайте тази четка само за почистването на шишетата на вашето бебе.
Можете също така да обърнете бибероните навън и да ги измиете в гореща сапунена вода.

Не използвайте сол за почистване на бибероните, тъй като това може да бъде опасно за вашето бебе.


Ако предпочитате, можете да поставите принадлежностите за хранене на бебето в съдомиялната машина, за да ги почистите.

Стерилизация на бебешки принадлежности

Поставянето на оборудването за хранене в съдомиялна машина го почиства, но не го стерилизира. Уверете се, че шишетата, капачките и бибероните са обърнати надолу.
Преди да стерилизирате, изплакнете цялото си оборудване в чиста студена течаща вода.


Тези съвети се отнасят за всички принадлежности за хранене на бебето независимо дали използвате изцедена кърма или адаптирано мляко.


Как и докога се стерилизират шишетата на бебето?


Има няколко начина да стерилизирате бебешките шишета и принадлежности:

  • стерилизиращ разтвор със студена вода;
  • стерилизация с пара;
  • кипене.

Важно е да стерилизирате цялото оборудване за хранене на бебето, включително шишета и биберони, докато то навърши поне 12 месеца. Това ще предпази бебето ви от инфекции, по-специално от диария и повръщане.


Препоръчваме ви още:

Захранване, водено от бебето

Стерилизация на бебешки принадлежности – до кога?

Многократни пелени за по-екосъобразен начин на живот

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Sign in

Send Message

My favorites

Стани част от платформата