Гимнастика за бебета до 6 месеца

Кога да започнем с гимнастиката за бебета и упражненията за бебета

Гимнастиката за бебета започва още преди раждането! Бебетата са изключително подвижни последните месеци от бременността и обичат да се движат и да се въртят още в утробата. Поставянето на бебетата в различни позиции след раждането укрепва и разтяга телата им, създавайки основа за физически здраво дете.

Започването на занимания, свързани с гимнастика за бебета в рамките на няколко дни (или часа!) след раждането им може да им помогне да се адаптират към новия свят.

Имайте в предвид, че новородените обикновено са в доста сгънато положение. Бедрата, коленете, лактите, ръцете и стъпалата им са склонни да се свиват. Раздвижванията под формата на лека гимнастика без използването на сила, им помагат да се аклиматизират към новия свят. Освен това упражненията разтяга мускулите, които все още не са се раздвижили.

Ето кои раздвижвания педиатрите препоръчват да се извършват ежедневно, докато правите гимнастиката на бебетата до 6 месеца.

Крачета нагоре, крачета надолу

Повечето бебета са били обърнати с главата надолу в утробата, преди да се родят, но родителите често се страхуват да поставят новороденото в това положение.  Бъдете внимателни и следвайте стъпките:

  • Поставете бебето върху повивалника или върху вашето легло.
  • Хванете бедрата му и ги повдигнете бавно нагоре до свити коленца.
  • Наблюдавайте изражението на лицето му и му се усмихвайте. Ако това се харесва на бебето, можете да направите същото упражнение, като повдигате крачета от глезена леко нагоре.

Гимнастика за бебета до 6 месеца – разтягане на цяло тяло

Подпомагането на разтягането на бебето чрез леко раздвижване на частите на тялото извън нормалния им обхват на движение може да подобри гъвкавостта и комфорта.

Можете да разтягате краката на бебето си, когато то лежи по гръб пред вас или в скута ви. Дръжте краката изправени (хванете ги за коляното) и вдигнете крака до гърдите, за да разтегнете сухожилията. Правете по едно наведнъж.

Разтворете краката им в разкрач, за да се докоснете до вътрешната част на бедрата.

Друго важно упражнение от гимнастика за бебета до 6 месеца е въртенето на крачетата в сгънато положение по часовниковата стрелка. Това разтягане изключително много помага за правилното развитие на тазобедрената става, която е била сгъната толкова дълго време в утробата!

За да разтегнете горната част на тялото на бебето си, го сложете да легне или да седне в скута ви. Вдигнете ръцете нагоре, надолу, напред и назад и ги завъртете лекичко за раменете. Изпълнението на ръцете една по една може да помогне да се определят областите, които може да са сковани.

Гимнастика за бебета до 6 месеца  – моторно развитие

Упражняването на фината и грубата моторика с бебетата е забавен начин за общуване, като същевременно се създава солидна основа за самостоятелно развитие. Гимнастиката за бебета до 6 месеца увеличава силата, осъзнаването и координацията.

Легнете на пода заедно с бебето си! Ако имате от така модерните в момента активна гимнастика, може да поставите бебето в нея и да го насърчавате да достига с ръчичка до предмети, закачени на нея. В началото вероятно ще се опитва да повдига глава, докато седи по корем. Между 3-я и 4-я месец от легнало по гръб състояние започва да повдига ръчичка, за да докосне люлеещ се предмет, който е пред очите му.

Пускайте им да слушат детски песнички и наблюдавайте как започват да танцуват по бебешки, махайки с крачета и ръчички. Това е още един прекрасен начин на раздвижване за най-малките.

Захващане

Новородените се раждат с рефлекс за хващане, който се губи само няколко месеца след раждането. Насърчаването бебетата  до 6 месеца да хващат предмети се приема като още един начин за гимнастика. Така те ще запазят силата на захвата, което е основно умение за хората.

За ранно упражнение за хващане дръжте гладка дрънкалка пред бебето, което лежи по гръб. Ако го хванат, покрийте леко ръцете си с тях и ги повдигнете много бавно, така че горната част на тялото им да се отлепи от земята. Спрете, ако почувствате, че раменете им не са стегнати или захватът им се разхлабва.


препоръчваме ви:

Столчета за хранене – видове и техните предимства

Как да третираме бебешките крусти

Идеи и рецепти за бебешки мъфини

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Sign in

Send Message

My favorites

Стани част от платформата