Планиране и организация на кръщене

Въпреки че нашето общество става много по-малко религиозно от предишните поколения, много родители все още избират да кръстят детето си като ритуал, за да го подготвят за бъдещето им и да отпразнуват пристигането им в семейството.

Както при всяко тържество, и при кръщенето има много планиране. Ако в момента организирате кръщенето на детето си, има няколко аспекта, които трябва да вземете предвид, за да сте сигурни, че всичко върви по план. За да ви помогнем, ние съставихме това ръководство стъпка по стъпка, което обхваща всички важни области, върху които трябва да се съсредоточите, за да организирате перфектния ден за вашето малко дете.

Избор на датата

Първото нещо, което трябва да направите при планирането на кръщене на вашето дете е се уверите, че всички най-важни гости могат да присъстват. Това може да означава вашите родители (баба и дядо на детето), бъдещи кръстници, други роднини и приятели. След като ги уведомите за датата, на която планирате да проведете кръщенето, ако всички са на разположение, можете да продължите с избор на църква и резервиране на дата. В крайна сметка няма смисъл да резервирате дата и след това да разберете, че само половината ви гости ще бъдат на разположение.

Избор на кръстници

Голяма част от кръщенето е изборът на кръстници. Тяхната роля ще бъде да бдят над вашето дете и да му помагат да го води през вярата си. По традиция детето ви има двама кръстници и това са вашите кумове от сватбата.

Разбира се този обичай вече не е задължителен. Много двойки избират свои близки приятели или роднини за кръстници, тъй като те ще играят толкова важна роля в живота на вашето дете. Може вече да имате добра представа кой бихте искали да поемете тази роля, но ако не, тогава е жизненоважно да вложите внимателно и обмисляне във вашето решение.

Последната стъпка при избора на кръстници на детето ви е да проверите дали въпросните хора всъщност са щастливи да поемат ролята. Няма смисъл да планирате кръщенето с ума на кръстниците, само за да разберете, че те не желаят да поемат тази отговорност. Ето защо е най-добре първо да попитате официално избраните от вас приятели или семейство. Повечето хора ще бъдат доволни и развълнувани да станат кръстници, може дори да искат да участват в планирането на големия ден.

Резервация на църквата

Първата и най-очевидна стъпка е резервирането на църквата. Ако желаете конкретен свещеник да извърши ритуала, посочете името му, докато попълвате бланката. Помолете да ви разяснят какво трябва да носите със себе си в деня на кръщенето на детето.

Има още една важна подробност, която трябва да изясните. Някои църкви дават възможност да бъдат домакини на частна церемония, но други очакват кръщенето да се проведе като част от редовната неделна служба. Следователно, трябва да разберете дали това ще бъде така, тъй като може да имате свои собствени предпочитания по отношение на изключителността на кръщенето на вашето дете.

Планиране на облеклото на вашето дете

Както знаете след ритуала на кръщенето, детенцето се преоблича от кръстниците с ново дрешки.  По традиция дрехите се купуват от кръстниците.

Нашият съвет е, ако детенцето е все още бебе, дрешките да бъдат купени около седмица или максимум две преди кръщенето, тъй като преди годинката децата много бързо растат. Ако дрешката е купена по-рано, има вероятност в деня на кръщенето да му е умаляла.

Организиране на празненството след ритуала

Обичайно е да организирате прием след кръщенето, особено ако някои от вашите гости са пътували доста далеч, за да присъстват. Това не трябва да е някаква религиозна церемония, това е просто хубав шанс да продължите празненствата и да наваксате.

Първо трябва да изберете място. Празненството може да се проведе, както във вашата къща, така и в заведение. Изборът е изцяло ваш. След като уредите мястото си, ще трябва да организирате храна. Може да искате да наемете кетъринг услуга или сами да осигурите храната в зависимост от размера на списъка с гости.

Даване и приемане на подаръци

Както при повечето събития, гостите вероятно ще приемат, че трябва да донесат подарък.

И накрая, може да пожелаете да предоставите и някои свои подаръци, особено на онези, които са били голяма част от деня. Например, можете да изберете подаръци за благодарност за кръстниците. Може също да искате да купите някои възпоменателни сувенири за всички гости. Които да запазят като спомен от кръщенето на вашето дете.


препоръчваме ви:

Най-необходимото за новородено бебе | Как да се справим като родители

Първи детски прибори за хранене – кои са подходящи

Още ли чистите носа на новороденoто с ръка? Може да съжалявате

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Sign in

Send Message

My favorites

Стани част от платформата